Србија код на држава +381

Како да бирате Србија

00

381

--

-----

IDDкод на држава Градски кодтелефонски број

Србија Основни информации

Локално време Твое време


Локална временска зона Разликата во временската зона
UTC/GMT +1 час

географска ширина / должина
44°12'24"N / 20°54'39"E
изо кодирање
RS / SRB
валута
Динар (RSD)
Јазик
Serbian (official) 88.1%
Hungarian 3.4%
Bosnian 1.9%
Romany 1.4%
other 3.4%
undeclared or unknown 1.8%
електрична енергија
Тип в европски 2-пински Тип в европски 2-пински
Приклучок Shuko од типот F Приклучок Shuko од типот F
национално знаме
Србијанационално знаме
капитал
Белград
список на банки
Србија список на банки
популација
7,344,847
област
88,361 KM2
GDP (USD)
43,680,000,000
телефон
2,977,000
Мобилен телефон
9,138,000
Број на домаќини на Интернет
1,102,000
Број на корисници на Интернет
4,107,000

Србија вовед

Србија се наоѓа во земјата без крајбрежје на Балканскиот полуостров, со Дунавската рамнина на север, Дунав поминува низ исток и запад, и многу планини и ридови на југ.Највисоката точка во Србија е планината Даравица на границата со Албанија и Косово, со надморска височина од 2.656 метри. Поврзано е со Романија на северо-исток, Бугарија на исток, Македонија на југоисток, Албанија на југ, Црна Гора на југо-запад, Босна и Херцеговина на запад и Хрватска на северо-запад.Територијата зафаќа површина од 88.300 квадратни километри.

Србија, полното име на Република Србија, се наоѓа на северо-централниот Балкански полуостров, со Романија на северо-исток, Бугарија на исток, Македонија на југоисток, Албанија на југ, Црна Гора на југо-запад, Босна и Херцеговина на запад и Хрватска на северо-запад. Територијата зафаќа површина од 88.300 квадратни километри.

Во 6-ти и 7-ти век н.е., некои Словени ги преминале Карпатите и мигрирале на Балканот. Од 9 век, Србија и другите земји започнаа да се формираат. По Првата светска војна, Србија се приклучи на Кралството Југославија. По Втората светска војна, Србија стана една од шесте републики на Социјалистичка Федеративна Република Југославија. Во 1991 година, Јуанан започна да се распаѓа. Во 1992 година, Србија и Црна Гора ја формираа Сојузна Република Југославија. На 4 февруари 2003 година, Југословенската федерација го смени името во Србија и Црна Гора („Србија и Црна Гора“). На 3 јуни 2006 година, Република Црна Гора ја прогласи својата независност. На 5 јуни, Република Србија го објави своето наследување на Србија и Црна Гора како предмет на меѓународното право.

Население: 9,9 милиони (2006). Службен јазик е српскиот. Главната религија е Православната црква.

Поради војната и санкциите, српската економија беше во долгорочна слабост. Во последниве години, со подобрувањето на надворешното опкружување и унапредувањето на различните економски реформи, српската економија доживеа реставративен раст. Бруто домашниот производ (БДП) на Република Србија во 2005 година изнесуваше 24,5 милијарди американски долари, што претставува зголемување од приближно 6,5% на годишно ниво. , 3273 УСД по глава на жител.


Белград: Белград е главен град на Република Србија. Сместен е во јадрото на Балканскиот полуостров. Сместен е во сливот на реките Дунав и Сава и е поврзан со средната Дунавска рамнина на север, Војво Рамнината Динар, ридовите Сумадија, кои се протегаат на југ од планините Лаошан, е главниот воден и копнен транспорт на Дунав и Балканот. Тоа е важна точка за контакт помеѓу Европа и Блискиот исток. Има многу важно стратешко значење и се нарекува клуч на Балканот. .

Прекрасната река Сава поминува низ градот и го дели Белград на две. Едната страна е чуден стар град, а другата е новиот град во кластер на модерни згради. Теренот е висок на југ и низок на север. Има умерена континентална клима. Најниската температура во зима може да достигне -25 ℃, највисоката температура во лето е 40 ℃, годишните врнежи се 688 мм и меѓугодишната варијација е голема. Зафаќа површина од 200 квадратни километри. Со население од 1,55 милиони жители, мнозинството жители се Срби, а останатите се Хрвати и Црногорци.

Белград е антички град со историја повеќе од 2.000 години. Во 4 век п.н.е., Келтите првпат основале градови тука. Во 1 век п.н.е., Римјаните го окупирале градот. Од 4-ти до 5-ти век од нашата ера, градот бил уништен од страна на инвазивните Хуни. Во 8-от век, Југословените започнале да се обновуваат. Градот првично беше наречен „Шинџи Дунум“. Во 9 век, тој бил преименуван во „Белград“, што значи „Бел град“. Позицијата на Белград е многу важна. Отсекогаш била бојно поле за воените стратези. Во историјата претрпе стотици години странско ропство и претрпе 40 сериозни штети. Стана кандидат за Византија, Бугарија, Унгарија, Турција и други земји. . Стана главен град на Србија во 1867 година. Стана главен град на Југославија во 1921 година. Во Втората светска војна беше скоро срамнет со земја и повторно изграден по војната. Во февруари 2003 година стана главен град на Србија и Црна Гора.

Што се однесува до потеклото на името „Белград“, постои една локална легенда: пред многу време, група бизнисмени и туристи направија патување со брод и дојдоа до местото каде што се спојуваат реките Сава и Дунав. Голема површина одеднаш се појави пред нив. Бели куќи, па сите извикуваа: „Белград!“ „Белград!“ „Бел“ значи „бело“, „Глад“ значи „замок“, „Белград“ значи „бел замок“ или „Белиот град“.

Белград е важен индустриски центар во земјата, со машинерија, хемикалии, текстил, кожа, храна, печатење и преработка на дрво заземаат истакната позиција во земјата. Тој е главниот центар на воден и копнен транспорт во земјата, а исто така зазема важна позиција во меѓународниот превоз на Југоисточна Европа. Railелезничките линии водат кон сите делови на земјата, а неговиот обем на патници и товари е на прво место во земјата. Постојат 4 електрифицирани пруги кон jубjана, Риека, Бар и Смедерево. Постојат 2 автопати, едниот ја поврзува Грција со југоистокот и еден ги поврзува Италија и Австрија на запад. Постои меѓународен аеродром на западот од градот.


Сите јазици